יצאנו לסקר ראשון מסוגו הבוחן את עמדות ההורים בזרם החינוך הגדול בישראל, המכיל 43% מהתלמידים והתלמידות במערכת החינוך, מימין ומשמאל, חילוניים ומסורתיים, מהמרכז ומהפריפריה. בחרנו לצאת יחד, המועצה לחינוך ממלכתי-עברי והנהגת ההורים הארצית, לבחון את העמדות, התפיסות והדעות של ההורים, ביחס לעיסוק בערכים וזהות בבתי הספר. לשמוע ולהקשיב: מה חשוב עיניהם.ן? מהי הצלחה חינוכית ומהו כישלון חינוכי ביחס לחינוך לזהות וערכים? מהו מעמדם של בית הספר והמורה בעיני ההורים ועוד.
הסקר בוצע ע"י "המדד" בהובלת שמואל רוזנר ופרופ' דוד שטיינברג, וכלל מדגם מייצג של ההורים בחינוך הממלכתי-עברי, בהשתתפות של כ-2000 הורים לתלמידים בבתי הספר הממלכתיים-עבריים ברחבי הארץ. המחקר הוא חלק מהמאמצים לחזק את העיסוק בזהות וערכים בזרם הממלכתי-עברי, בהתאם לארבעת מרחבי התוכן והערכים שעוצבו במועצה לחינוך ממלכתי-עברי; יהדות ישראלית, דמוקרטיה ואנושיות, ציונות וציון, קידמה ושגשוג.
ממצאי הסקר שופכים אור על עמדת ההורים כלפי חינוך לזהות ולערכים, ובפרט על תפיסותיהם ביחס לעמוד השדרה הערכי של הזרם, המורכב מארבעת מרחבי התוכן והערכים. הנתונים מלמדים על מידת חשיבות הנושאים בעיני ההורים, ומהווים קריאה לפעולה לחיזוק החינוך לזהות וערכים בבתי הספר הממלכתיים.
ועכשיו, בואו נתעמק בכמה מהנתונים >
שאלנו את ההורים, האם אתם.ן סומכים.ות על צוותי ההוראה בבית הספר שיעסקו בשאלות של יהדות, ציונות ודמוקרטיה, באופן התואם את תפיסת עולמכם.ן? גילינו, כי רוב ההורים סומכים על צוותי ההוראה לעסוק בזהות על פי תפיסת העולם של ההורים!

ציבור ההורים בחינוך הממלכתי-עברי הוא מגוון וכולל, בין היתר, חילוניים ומסורתיים. כששאלנו את ההורים, איזה הקשר הייתם.ן רוצים שיהיה ליהדות בבית הספר, קיבלנו שתי תשובות משמעותיות: 53% מעוניינים בחינוך ברוח תרבותית-חילונית ו- 36% רוצים חינוך ברוח מסורתית.

בחינוך לציונות, איזה מבין התוצאות הבאות חשובה יותר בעיניכם.ן? ההורים הצביעו באופן ברור, 32% בחרו שהתלמידים.ות ירגישו שייכות למדינת ישראל ו30% בחרו שהתלמידים.ות יכירו את ההיסטוריה של עם ישראל.

בדקנו מה ההורים היו רוצים שיתקיים בבית הספר בכל הנוגע לחינוך לזהות וערכים, ומה הם חושבים על מידת החינוך לערכים וזהות בפועל?
מצאנו פערים משמעותיים בין הרצוי והמצוי לדעת ההורים, בהיקף של כ 40% בכל אחד ממרחבי התוכן והערכים! ההורים רוצים יותר, ובפועל מרגישים שמקבלים הרבה פחות.

הנתונים מצביעים על מגמה ברורה: רוב גדול מהורי החינוך הממלכתי-עברי רוצים שבית הספר יעסוק יותר החינוך לערכים ביחס לקיים היום לפי תחושתם, וסומכים על המורות, המורים והצוותים החינוכיים שיעשו זאת, לפי תפיסת עולמם של ההורים.
התובנות המרכזיות העולות מהסקר, מראות כי רוב גדול של ההורים בחינוך הממלכתי-עברי, חילוניים ומסורתיים, רוצים להגביר את העיסוק בסוגיות זהותיות-ערכיות במסגרת בית הספר. 95% רוצים יותר קידמה, יצירה ומדע, 89% מעוניינים ביותר חינוך לדמוקרטיה, 85% רואים חשיבות בהנחלת ערכי הציונות ו-65% מעוניינים בחינוך ליהדות ישראלית, ברוח חילונית-תרבותית או מסורתית. מצאנו פער משמעותי של כ-%40 בין מידת החשיבות שמקנים ההורים לחינוך לזהות וערכים, לבין מידת העיסוק לתפיסתם בפועל בבית-הספר. כלומר, ההורים רוצים יותר חינוך לזהות וערכים מהקיים.
ההורים מאמינים שהצלחה חינוכית מתבטאת באימוץ ערכים והזדהות אישית של התלמיד עם ערכי הדמוקרטיה, היהדות, הציונות והקידמה, ולא רק ברכישת ידע בתחומים אלה. כך למשל הם חושבים שחינוך לדמוקרטיה צריך לחנך את התלמידים להיות אזרחים שומרי חוק ותורמים לחברה (45%) ושידעו לפתח עמדה עצמאית בנוגע לסוגיות על סדר היום (32%). באופן דומה בחינוך לציונות, ההורים חושבים שעל התלמידים להרגיש שייכות למדינת ישראל (32%) ויכירו את ההיסטוריה של מדינת ישראל (30%).
בנוסף, רוב ההורים סומכים על בתי הספר בכל הנוגע לחינוך זהותי-ערכי, ומעוניינים להיות שותפים פעילים בתהליך יחד עם צוותי החינוך. עם זאת, לצד התמיכה הרחבה בהעמקת החינוך לזהות וערכים, רבים מההורים אינם רואים ערך משמעותי בלימודים הומאניים פורמאליים כפי שהם מתקיימים היום. ניתן לראות שלימודי אנגלית זוכים בעיני ההורים, להערכה גבוהה במיוחד.
זוהי הזדמנות. החינוך הממלכתי-עברי יכול וצריך לתת מענה לציפיות ההורים, להרחיב את העיסוק בזהות וערכים, כחלק מהלימוד הפורמלי, אבל גם באמצעות חוויות והתנסויות. להרחיב את השותפות והקשר בין ההורים, המורות, התלמידים והתלמידות ובית הספר כולו. באומץ, בתעוזה, וללא חשש. זוהי חובתה של מערכת החינוך. ביחד, נוכל לפעול ולעצב את החינוך של דור העתיד של מדינת ישראל.
הצטרפו לשינוי!
בואו להפוך איתנו הנתונים לשינוי, את הרצון למציאות. הצטרפו אלינו לעדכונים ולצעדים המשותפים הבאים להעצמת החינוך הממלכתי-עברי. רק בכוח משותף, של כל השותפים והשותפות לחינוך ש הילד, נוכל להוביל שינוי משמעותי ולהבטיח חינוך ממלכתי-עברי איכותי ושלם.
לצפייה במצגת נתונים מקוצרת, לחצו כאן >
לצפייה במצגת הנתונים המלאה, לחצו כאן >
לצפייה בדו"ח הסקר המלא, לחצו כאן>