החינוך הממלכתי בישראל ואתגר הזרמים 1948-2023

ד"ר מרים סמט וד"ר עמיר איזנמן

לפניכם סקירה היסטורית על החינוך הממלכתי בישראל ואתגר הזרמים 1948-2023. סקירה זו נכתבה ע"י ד"ר מרים סמט וד"ר עמיר איזנמן, עבור המועצה לחינוך ממלכתי-עברי, כחלק מתהליך הלמידה וההעמקה ההיסטורית שלנו בהתפתחותם של ארבעת זרמי החינוך הקיימים כיום במערכת החינוך בישראל, ובדגש על ההתפתחות הערכית-זהותית של החינוך הממלכתי-עברי. 
הסקירה מתמקדת בקורות החינוך הממלכתי בתקופות השונות, מנקודת מבט וניתוח של מדיניות החינוך במוקדי קבלת ההחלטות, במשרד החינוך, בכנסת ובממשלה. היא מציגה צמתים מכריעים בתולדות החינוך הממלכתי-עברי וזרמי החינוך תוך ניתוח השפעתם על מבנה המערכת מראשיתה ועד ימינו. הסקירה מציעה נרטיב חדש של תולדות מערכת החינוך הישראלית, ומבקשת לשמש בסיס לדיון לעיצובו מחדש של החינוך הממלכתי-עברי.

לקריאה נוספת

המועצה לחינוך ממלכתי-עברי יחד עם המכון לחינוך דמוקרטי, כל ישראל חברים, המגדלור, השומר החדש, בית מכון שיטים ובית בן גוריון מציעים להרחיב את נקודת המבט להסתכלות ערכית כוללת מפסח, דרך ימי הזיכרון ועד יום העצמאות.
בחרנו לערוך יחד עם הנהגת ההורים הארצית, סקר הורים ראשון מסוגו בו בחנו את העמדות, התפיסות והדעות של ציבור ההורים בחינוך הממלכתי-עברי, ביחס לעיסוק בערכים וזהות בבתי הספר. בדקנו מהי בעיניהם הצלחה חינוכית ומהו כשלון חינוכי? מה הרצוי ומה המצוי לתחושתם? ובהתאם לחזק את הבית של זרם החינוך הממלכתי-עברי, למען החינוך הישראל.
על זיכרון, תקווה ומה שבניהם.

הצטרפו לרשימת התפוצה של המועצה לחינוך ממלכתי־עברי, הבית של זרם החינוך הגדול בישראל